3. 6. 2012
 
Z Prahy se dá vláčkem lehce dojet až do pravěku. Nevěříte? Věřte tomu. Když dojedete do Srbska a najdete most přes Berounku, dostanete se do krajiny, kterou formovala historie, a to velmi vzdálená. Na toto území bylo v prvohorách moře a důkzem jsou četné nálezy zkamenělin. 
 

Také my jsme se po cestě lesem dostali do Svatého Jana pod Skalou na jedno naleziště.Lámání skal je samosebou zakázáno, ale sbírat se smí. Kdyby si nálezce odnášel domů nějakou dávnověkou zkamenělinu.
 
p1180577-1-nahled
Svatý Jan pod Skalou ale není jen o zkamenělinách, ale má i bohatou historii. Tou je i kostel se základy na skalnatém podloží a katakombách pod ním vytesaných. Zajímavý je i mnoho staletí tekoucí pramen. Voda je chladná i v nejteplejších letních dnech a leckdo do něj pro štěstí hází mince.
 
Svatý Jan pod Skalou je také vyhlídka – skalnatý útes tyčící se nad městečkem. Dá se zdolat a rozhled z něj stojí za to.
 
Cestou ze Svatého Jana pod Skalou jsme se vydali na několik kilometrů vzdálený vzdálený svah Vráže u Berouna.
 
Na louce cestou jsme hráli jen několik her. Na pusté zastávce vlaku je domek a v něm bydleli dvě děti – kluci. Při hře na nádraží se k nám rádi přidali a když jsme se s nimi loučili, mávali nám a bylo znát, že doufají, že se nevidíme naposledy…
 
Tak někdy příště zase ve Svatém Janu pod Skalou, Poutníci.
 
Michal*
 
 
Kategorie: Prožili jsme

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *