Matěj Turek – Pajdák

3. stupeň: tmavě modrý

V jaké organizaci působíš, co s dětmi děláš a co tě na práci s nimi baví? 

V oddíle Poutníci, který patří pod Mladé ochránce přírody. Do oddílu chodím odmalička, v šestnácti jsem se stal instruktorem a od té doby vedu oddíl nepřetržitě jako jeden z party vedoucích. Nejvíc mne baví s dětmi dělat sportovní aktivity (lezení, kola, ale i fotbal, házení s míčem…). Také rád s dětmi zkouším “přírodní” dovednosti (zapálit oheň, najít si místo na spaní, jít pěšky s batohem se všemi věcmi na několik dní). Mám pocit, že aktivity mého mládí, jako házení si tenisákem či lehnutí si pod plachtu v lese, již dnes nejsou běžné. Rád jejich krásu dnes ukazuji dětem.

Na práci s dětmi mě nejvíc baví nadšení z kdejaké prkotiny. Sebepropracovanější hra může skončit fiaskem, ale neplánované brodění potoka zase zážitkem na celý život.

Při jaké příležitosti jsi dostal svůj poslední Březový lístek a co to pro tebe znamená?

Dostal jsem ho na CVVZ 2017 (Celostátní vzájemná výměna zkušeností, pozn. red.) před plnou tělocvičnou lidí, kteří mi aplaudovali. Znamená pro mě radost z toho, že si kamarádi cení mé práce pro oddíl Poutníci a pro ostatní kolektivy – zejména organizování kurzu pro začínající vedoucí Zapalovač. Ještě jednou veliké díky! Zároveň to ale pro mne znamená velký závazek. Nezklamat je, rodiče ani děti. Březové lístky mají motivační funkci. Dokážou vybičovat lidi k další aktivitě a to se u mne před dvěma lety povedlo.

Připravili Kateřina Palová a Jan Burda pro časopis Archa 2/2019

www.brezovylistek.cz

foto: archiv Matěje Turka

Archa č. 2/2019 se snaží zaujmout zdravým životním stylem


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *