A je to za námi. Někteří Poutníci, kteří šli náhodou kolem a viděli, že si parta kamarádů šla zajezdit na koloběžce v Divoké Šárce, vyzkoušeli si tuto činnost také a najezdili něco málo pro stáj oddílu UFO.

Opičák měl koloběžku vlastní, a tak jezdil celou dobu sám (71 kol = 113,6 km) po boku strýce Myluna, který si šel zajezdit též sám k oslavě šedesátin. Ten nakonec dojel symbolicky až do Jihlavy (80 koleček = cca 128 km) a vytvořil tím nový rekord trati v Divoké Šárce.


V bahenním závodech zvítězil pošesté Grassel. Nejlepší OMT je Wemen

Trasa čtyřiadvacetihodinovky v Divoké Šárce je náročnější na techniku jízdy, než tomu bývalo v rovinaté a plně vyasfaltované Stromovce. Stáje, které si letos uspořádaly „organizovaný amatérský sport dětí a mládeže venku ve skupinách max. 20 osob na jednom odděleném sportovišti o ploše min 15 m2 na 1 osobu bez ochrany dýchacích cest s podmínkou testování, kontroly dodržování hyg. epid. režimu a sledování výskytu nákazy v oddílech“, se o tom díky nevídané (ne)přízni počasí přesvědčily na vlastní kůži. Již čtyři dny předem vydatně pršelo (hladiny vodních toků překračovaly 1. povodňový stupeň), a terén tak byl před startem poměrně kvalitně nasáklý vodou – od poslední přeháňky uplynulo jen cca 10 hodin… A bohužel poslední nebyla – hodinu a půl poté, co sedm stájových jezdců a dva sólisté odstartovali, přišel stejně dlouho trvající déšt. Pod koly závodních strojů se nezpevněné části trasy velmi rychle měnily v postupně se rozšiřující bahniště, ve kterém byla jízda na koloběžce ne nepodobná sjezdu na snowboardu… (O vzhledu jezdců se ani není třeba zmiňovat.) Během noci a dopoledne sice některé části trasy poměrně slušně vyschly a jinde již alespoň neodstřikovala voda od kol, ale dvě hodiny před koncem dorazila narychlo další intenzivní přeprška, aby byl závěr patřičně šťavnatý a nikdo neodcházel domů se suchými věcmi.I přesto všech sedm stájí vytrvalo celých 24 hodin a oba „One Man Team“ jezdci s přestávkami také.

Největšími překvapeními byla zcela nová stáj Olymp, která se při své premiéře umístila na třetím místě, a Kokosáci (generačně obměněná stáj Sirius), obsadivší rovnou stříbrnou příčku. Naopak takřka žádným překvapením nebyl ani popáté v řadě – a celkově již pošesté – vítězný Grassel (i když bez práce to rozhodně nebylo), ani poslední Klídek, který pro udržení této pozice například neváhal (zřejmě podle vzoru rockových hvězd, rozbíjejících na pódiu kytary) zlomit koloběžku či zajet záporné kolečko (pozpátku a v protisměru). Solidní čtvrté místo obsadily devět let pauzírující Koloběhny (ex Rychlonožky), následovány UFO a Wemeny.

V kategorii „OMT – One Man Team“ předvedli Opičák a Wemen coby sólojezdci úctyhodné výkony. O 14,4 km lepší Wemen dokonce svým výkonem 128 km de facto dojel z Prahy do Jihlavy (a málem se pak nestihl včas vrátit na vyhodnocení).

Příští ročník závodu „24 hodin na koloběžce“ se doufejme pojede v lepších a sušších časech, a to 13. – 14. května 2022!


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *