LISTOPADOVÁ VÝPRAVA

Letošní Listopadovku jsme pojali jako připomínku sametové revoluce, oslavu svobody a demokracie.  Uskutečnila se částečně online a distančně od 17. do 22. listopadu 2020. 

Úterý 17. listopadu

Na státní svátek jsme zveřejnili na náš Youtube kanál speciální díl Podcast Poutníkova škrpálu k sametové revoluci. Pěnkava v něm vyzpovídala některé naše oddílové vedoucí. Jak vnímají svobodu a demokracii? Jak vnímají listopad 1989? Jaká jména se jim vybaví ve spojení se sametovou revolucí a proč? 

Z podcastu navíc vzešel i dobrovolný úkol: Udělat podobný rozhovor se svými rodiči nebo prarodiči. Popovídali jste si s nimi o roku 1989? Kolik jim tehdy bylo let a co dělali? Jak oni vnímají sametovou revoluci? Jaké bylo jejich dětství a mládí?

Poutníci, kteří se chtěli dozvědět něco více o tom, co to byla Sametová revoluce, proč je 17. listopadu státní svátek a co se to stalo v roce 1989. Tak ti se podívali na tato videa a hnedka věděli víc 😉  
https://edu.ceskatelevize.cz/video/3039-listopad-1989-a-pad-rezimu
https://edu.ceskatelevize.cz/video/6529-id-6529
https://edu.ceskatelevize.cz/video/4410-sametova-revoluce-ve-fotografii
https://edu.ceskatelevize.cz/video/6667-id-6667
https://edu.ceskatelevize.cz/video/4406-olga-a-vaclav-havlovi-ve-fotografii
https://edu.ceskatelevize.cz/video/4403-duchodce-milous-jakes-ve-fotografii
https://edu.ceskatelevize.cz/video/4407-rozpad-ceskoslovenska-ve-fotografii
https://edu.ceskatelevize.cz/video/4385-25-vyroci-sametove-revoluce-ve-fotografii
https://edu.ceskatelevize.cz/video/2959-propagandisticka-mluva
– a na webu Paměť národa objevíli osobní vzpomínky účastníků událostí 88-89.

Pátek 20. listopadu

Na toto jsme navázali v pátek oficiálním zahájením výpravy. Na zoom schůzce jsme se ještě krátce vrátili k sametové revoluci a podcastu a trochu si zadiskutovali. Přečetli jsme si kronikové záznamy z minulých výprav a vybrali jsme kronikáře listopadové výpravy, kterým se stala Tonča. A a závěr jsme si pak zahráli přes Kahoot Poutnický videokvíz, kde jsme hádali známé osobnosti roku 1989. Poznali jste slavný projev Milouše Jakeše na Červeném hrádku? A co takhle setkání Adamce s Havlem, první veřejný projev Miloše Zemana na Letné, slavné novoroční přání Václava Havla nebo zpěv Modlitby pro Martu na Václavském náměstí tehdy stále zakázané Marty Kubišové? 

Sobota 21. listopadu

Víkend jsme strávili distančně každý se svými rodinami. A to hraním různých her, které se dají hrát v jednom ve dvou lidech. Pamatujete si ještě na skákání gumy? A co takhle přebíračky, cvrnkaná, lodní bitvy, školka s míčem? Chytali jsme také ve svém okolí kešky. Ti, co zůstali v Praze, mohli vyrazit po stopách sametové revoluce a zalogovat si kešky spojené právě s ní. A abychom byli co nejvíce v přírodě, zasoutěžili jsme si v Poutnickém bingu. Po celý víkend jsme pak mohli poslouchat Poutnický playlist plný hitů roku 1989 na Spotify.

Neděle 22. listopadu

Z v sobotu nasbíraných listů a ručně vyrobených tiskátek z brambor a jablek jsme si pak společně s Vačicí a Vlčicí vyrobili krásné obrázky a také originální balící papír na vánoční dárky.

Celou výpravu jsme zakončili u našeho e-Táboráku a pořádně si od plic zazpívali. Loučili jsme se s úsměvy a přáním, že se snad již brzy potkáme naživo 🙂


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *