Vrátili jsme se do dob zelených plání, čistých lesů a průzračných řek, do dob naplněných tajemnými příběhy, do dob indiánů..

Budu Vám vyprávět příběh o bledých a rudých tvářích. Příběh o Wayan-tankovi, jeho družce indiánského původu Inan a jejich dceři Samantě Manipi..

Inan se po čase vrátila ke svým předkům a Charlie – Wayan-tanka, se musel o svou dceru a ranč starat sám. Čas plynul a Charlie se jen s obtížemi dostával do sedla. Jednoho dne se v ohradě po koni, na kterém Charlie seděl, ohnal býk a Wayan- tanka odešel na věčnost..

Nastaly těžké časy.. přišla krutá zima a část lidí z ranče odešla jinam za prací a ti, co zůstali vzpomínali na časy, kdy se měli dobře. Bledé tváře ani indiáni nepamatovali takto krutou zimu a protože Manipi byla z části indiánka darovala část svého dobytka rudým tvářim.

Jaro bylo vysvobozením po tuhé zimě, ale Manipi věděla, že pokud neobnoví stádo, nebude možné ranč udržet.

Jednoho dne na ranč zavítal starý indián z jejího kmene a přinesl dary od náčelníka za pomoc v zimě a nabídku, aby odešla žít s nimi. Kdyby byla Manipi sama, neváhala by ani minutu, ale na ranči s ní žili lidé, kteří jí neopustili ani v tak těžkých časech a tak musela odmítnout. Starý indián se usmál, srozuměn pokýval hlavou a ukázal na balíček bizoní kůže. V něm Manipi nalezla odkaz, který svěřil Wayan-tanka indiánům..

Setkáváme se s Hakadahem, který nám dovypráví příběh o Wayan-tankovi…

Jednoho večera byl Charlie svědkem umrtí kovboje. Než zemřel, vyprávěl mu, že našli na indiánském území váček s diamanty a odnesli ho, protože indiání neznají jejich hodnotu. Nebyla to však pravda. Pro indiány měli obrovský význam, protože dle jejich legendy se jednalo o slzy samotného Manitoua, které ronil nad jejich osudem. Legenda také pravila, že kdo tyto slzy odnese, tak nepřežije. Charlie slíbil, že diamanti vrátí těm, kterým patří.

Charlí se vydal do indiánského kmene a vrátil váček náčelníkovi. Náčelník byl ohromen jeho odvahou a řekl, že bude rád, když se Chrlie stane jejich blízkým sousedem. Zadíval se na něj a podal mu váček s diamanty zpět se slovy, že pro bílého muže mají také tyto slzy cenu a ať si jich vezme tolik, kolik bude potřebovat a zbytek vrátí.

pozd-12-4-nahled

Po krátké době se Charlie vrátil zpět k náčelníkovi a vrátil mu diamanty. Náčelník potěžkal sáček a podivil se, že jich mnoho nechybí. Charlie mu sdělil, že se stal majitelem zašlého ranče, několika krav a dvou koní. Náčelník mu dal indiánské jméno Wayan-tanka – ten co vrátil slzy a řekl, že pokud on a nebo jeho rodina bodou potřebovat někdy pomoct, ať příjdou, ale, že slzy zřejmě nenajdou u jeho kmene. Bílí lidé teď tuší, kde se nacházejí a tak je musí před nimi chránit.

To je konec příběhu, ale začátek naší cesty..

Mnoho času neuplynulo a my jsme získali všechny Mnitouovy slzy, poznali nové kmeny jako Hurony a jejich šamanku Ša-Žlutý vlas a náčelníka Červené Péro, kmen Odžibvejů a Kvakiutlů, kteří se prokázali velkou odvahou a bojovností. Cesta byla náročná a plná nástrah, ale i Ti nejméně odvážní a silní z nás jí zvládli.

Poslední den byly slzy předány před zrkaky zástupců všech kmenů Hakadahovi, který je dal Manipi a ta zachránila svůj ranč.

Fotogalerii si prohlédněte zde.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *