van-13-055-nahled

Zdobení stromku – hvězda

Nebyly by to Vánoce u Poutníků, kdyby se na nich nestalo něco nečekaného…

Když jsme se konečně dostali do domečku, kde jsme tentokrát byli, a to k TOMíkům do Pořešína, ubytovali jsme se, zatopili a dali vařit  čaj, objevil se Černý rytíř s listinou od krále Karla IV. Přečetl nám z ní o loupeživém rytíři Drápovi, který sužuje se svou bandou místní kraje a kdo jej „přivede katu“ bude odměněn. Sepsáno Léta páně 1350. Po té nám řekl o jednom dávném zvyku. My slavíme Vánoce a doufáme, že uvidíme zlaté prasátko.., ale v jeho časech se lidé chodili za noci dívat na zříceniny dávných hradů, zda nespatří Bílou paní.

Jakoby náhodou tu jedna hradní zřícenina byla a tak jsme se společně s ním šli podívat, co uvidíme. Chvíli jsme pátrali očima a pak jsme tu Bílou paní, chodící mezi zbylými zdmi, uviděli. Úžasem jsme oněměli, protože takový obraz jen málokdo čekal. A také to, co následovalo – náhle se na hradbách objevila tmavá silueta v klobouku, popadla Bílou paní a oba nám zmizeli z očí! Ani jsme se za tím zlotřilcem, co Bílou paní unesl, nerozeběhli. Jen Černý rytíř proběhl do hradu mezi zdi a chvíli hledat jakoukoliv stopu. Marně.

Bylo nám jasné, že to celé spáchal ten loupeživý rytíř. Ale vrtalo nám hlavou, jak je možné unést Bílou paní, když je to duch… a bylo nám vysvětleno, že se to má tak, jako v té známé pohádce, kde se Leontýnka Brtníková z Brtníku objeví (zhmotní) vždy s prvním nočním ptákem, co se ozve. Jindy, že je duch.

Stopa po Drápovi a Bílé paní žádná. Vrátili jsme se do chalupy s nečekanými zážitky a také s jistotou, že to nenecháme jen tak.

van-13-048-nahled

Bílá paní

Druhý den jsme se pustili do příprav Vánoc. Tedy polovinu dne jsme se snažili v různých soutěžích získat nejen body, ale i materiál na vánoční výzdobu. A druhou část dne pak vyráběli jako diví, pamatovali jsme i na lesní zvířátka a později jim donesli pár pamlsků. Ono se to s Bílou paní má totiž tak, že pokud se nám opravdu povede vánoční atmosféra, uteče Drápovi a jeho bandě (jako duch) a objeví se u nás…

No povedlo se nám to, jakpak by ne. Stromeček byl ozdoben výhradně tím, co jsme vlastnoručně vyrobili, každý si nakonec odnesl nějaký dárek, nadělený – jak jinak – od Ježíška a i ta Bílá paní se objevila a poděkovala za záchranu. Jen toho Drápa jsme z hlubokých lesů nevyhnali a katu ho nepřivedli. Ale jak víme, každý nakonec dostane, co si zaslouží, i loupeživý rytíři.

Užijte si svátečních dnů a po Novém roce se uvidíme na schůzce ve středu 8. ledna, Léta Páně 2014.

Světlo vašim krokům, Poutníci

 

Fotogalerie z celé akce se ukrývá pod tímto odkazem

 Zvuk

Video


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *