První ročník kurzu Zapalovač proběhl v základně Štáb v Unhošti. Třináct účastníků z řad dětí, družinových vedoucích i vedoucích zažilo víkend nabitý programem od hlavy až k patě.
Už cesta na místo ubytování byla zajímavá. Sraz byl na „Václaváku pod koněm“, kam ale organizátoři nedorazili. Účastníci dostali SMS zprávu, že se mají dostavit do dvou hodin na základnu Štáb. Porada s kamarádem na telefonu pomohla. Následoval přesun na Hradčanskou a o půl sedmé již účastníci klepali na dveře srubu.

Netradiční ranní rozcvička zábavnou formou: Eskymácká honička

Večer proběhlo seznamování, prezentace jednotlivých oddílů a první výukový blok – jak má fungovat tým vedoucích. Do pozdních večerních hodin se hrála kartičková hra a Bang, zpívalo se při hraní na kytaru a povídalo se. Jelikož venku bylo méně než –10 °C a vevnitř se oteplovalo pomalu, všichni se choulili kolem kamen. Poslední opozdilci šli spát až kolem čtvrté ranní.

Již v osm byla snídaně od stopáckých děvčat (všechna jídla vařili účastníci). Následovala netradiční rozcvička formou her a mohl následovat první sobotní výukový blok – celoroční činnost, která se poněkud protáhla. Účastníci měli spoustu námětů a vyprávěli, jak se to dělá u nich v oddíle. Následovalo hospodaření, které bylo ozvláštněné divnou čepicí na hlavě Bláti. Testík na určování správných a špatných paragonů vyhrál s přehledem Šutr. Vývojová psychologie – rozdíly mezi kluky a děvčaty začalo Opičákovým kreslením obrázků a přilepováním pohlavních znaků na panenky. Při motivaci se Matěj převlékl za vílu Amálku a poslal účastníky hledat ztraceného psa.

Do pozdních večerních hodin pokračovaly bloky o designu, hře, fáze vývoje skupiny a bezpečnosti. Každý blok byl doplněn aktivitou na dané téma. Účastníci vytvářeli propagační leták, vybírali věci pro přežití na měsíci či uváděli hru. Po náročném programu všichni odpadli již kolem půlnoci.

 

Neděle byla opět započata rozcvičkou, tentokrát eskymáckou honičkou. První pomoc byla ztenčena na minimum, abychom se mohli déle bavit o funkci tradic v oddílech. Propagace se roztáhla na celé dopoledne. Poslední blok byl na téma komunikace. Poté dostali účastníci čas, aby si rozmysleli, co by chtěli v oddíle změnit a co je cíl jejich oddílu. Následně proběhla prezentace utříbených myšlenek.

Na samotný závěr proběhlo vzájemné hodnocení kurzu a postřehů z víkendu.       

 

Fotogalerie

http://poutnici.desitka.cz/fotogalerie/144

Zpětná vazba účastníků k programu

 Šutr: Kurz byl hodně nabitý. Doporučil bych ho nejen rádcům, ale i hrajícím dětem. Důležité pro mě byly příklady, a to jak vymyšlené, tak příklady z praxe.

Anička: Kurz byl super! Určitě na další pošleme další lidi. Důležité pro mne byly poznatky z praxe.

Bebina: Bylo to super, ale sobota byla hodně nabitá, byla jsem vyšťavená. Ocenila bych více aktivit, při kterých bych si mohla poznatky vyzkoušet naživo.

Vlčice: Na to, že Poutníci fungují teprve 5 let, zkušenosti máte obrovské, klobouk dolů. Klidně bych zvládla pokračování. Kurz by mohl být delší.

Pampeliška: Bylo to hodně nabité.

Ohlasy účastníků a organizátorů po akci

Šákul: Já mám nutkání vždy a za všechno děkovat. Takže děkuji Blátě, Opičákovi a Matějovi, že pro nás tenhle víkend připravili.

Anička: Prožila jsem jeden z nejlepších víkendů a doufám, že spolu ještě něco podnikneme. 😀

Bebina: Zapalovač byla skvělá akce. Jste super lidé, jsem ráda, že jsem vás mohla poznat. Byl to parádní víkend a doufám, že jsme se neviděli naposledy! :-)

Bláťa: Za mě je nejlepší, že si účastníci  odvezli zapálení a vidět, jak se lidi z víkendu různě přidávaj do přátel a mění si úvodky :-)

Mates: Jsem rád, že se to povedlo. Přestože organizační práce bylo hodně a realizace byla náročná, odvezl jsem si jen pozitivní zážitky. Dnes jsem spal asi 14 hodin, abych dohnal deficit :-) Učím se na středeční zkoušku, ale velmi často se přistihnu, že myslím na Zapalovač či oddílová témata, která jsme probírali.

Kačka: Takže i já bych chtěla za Mopíky dodatečně poděkovat. I když jsme se při přihlašování velice těšili tak se to časem kvůli nervozitě vytratilo. Chvílemi jsme toho i litovali ale hned jak jsme se sešli na Muzeu tak jsme názor změnili.

Program jsme si užili a hlavně kolektiv byl úžasný. Myslím si ,že si to užila i Eliška,která jela jen kvůli nám a nedobrovolně :D… Bylo super slyšet jak to chodí v ostatních oddílech popřípadě být příkladem. Oceňuji že i nezáživné bloky byly nějakým způsobem oživeny. Těšíme se na další spolupráci . Tak na Srazu oddílů. .. (nebo klidně i dříve)

Díky
Katka a spol. (MOPÍCI)

 

Šutr: Ahoj, chtěl bych ještě jednou poděkovat celému týmu kolem Zapalovače za skvělou přípravu nás účastníků, která mi pomáhá již téměř rok v oddílové činnosti a teď o víkendu mi hodně pomohla i ke složení čekatelské zkoušky.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *