Improvizace je dle slovníku tvůrčí projev nebo výtvor bez předchozí přípravytvůrčí projev nebo výtvor bez předchozí přípravy.

Improtábor byla ojedinělá pilotní akce, kde program měly tvořit děti v průběhu jen z dovezeného a nalezeného materiálu. Situaci zkomplikovalo zdravotní odpadnutí několika vedoucích, v průběhu i dětí a různé příjezdy a odjezdy v průběhu akce. I přesto jsme byli schopni akci realizovat tak, že zúčastněné bavila a přinesla všem řadu nových zážitků a poznatků. Formát se osvědčil, zejména však při pobytu v přírodě, což děti hodnotily na konci akce. Přečtěte si níže, co jsme zažili z pohledu Kuby.

Že bude improtábor zaměřený na pohotovost a spontánnost pro děti, to jsem tušil. Ale že i pro vedoucí to bude jedna velká improvizace…? Aneb akce hodná všeho úsilí.

Čtvrtek večer, den do odjezdu

V průběhu tří hodin zjišťuju, že z původních pěti jsem zůstal jediný zdravý vedoucí. No, asi zlá karma, v jednom tábor neutáhnu. Nedá se nic dělat, volám dětem, akci ruším.

Čvrtek v noci, někdy mezi nespavostí a brzkým vstáváním

Pročítám zprávy od dětí a rodičů, že je to mrzí. Že se na tábor děti těšily. Zkouším najít chladnou stranu polštáře, a přemýšlím, jestli vážně nemůžu jet na tábor sám.

Pátek dopoledne

Místo produktivní činnosti v práci myslím na to,  jak by se ten tábor dal udělat. Po třetím ranním kafi dojdu k osvícení! „Vždyť to může bejt příměšťák! Přes den mi pomůžou ostatní vedoucí, noc zvládeneme v klubovně.“

Píšu ihned Opovi, že tábor bude, pokud bude on. Chudák, po operaci osmiček, ale stejně… Opičák souhlasí, když nebude přespávat venku v přírodě. Volám hned dětem/rodičům. Akce bude, budem 4 děti, dva vedoucí na full time, od pondělí Koza. Hurá!

Sobota

Po náročném balení jsme ready, ke klubovně ale přišel zatím jenom Kachna. Ostatní mají zpoždění. Dobrá, i v jednom se dá zvládnout program…. Naštěstí se naše počty rozrostly, jsme zatím 4+2, v čemž už se dá bydlet. Jedem směr Brdy, vojenský újezd, trocha UrbExu a 27km v nohách (UrbEx – prozkoukávání opuštěných budov/míst). Akce super, jenom vedro. Večer pinčes, teda fotbálek a brzo hají, těch 27 jsme nikdo úplně nečekali…Nejspíš ani Opičák, když den předem slibovat doktorce, že s antibiotiky bude pěkně v klidu.

Neděle

Již druhá (report z první zde) hra po městě na téma Rychlé šípy jakožto doprovodný program k výstavě Město jako přízrak: Pražské inspirace Jaroslava Foglara, setkání se skutečným Vontem, výhružky a dobrodružství. Kdo nezažil, nepochopí, ale jsme rádi, že jsme pospolu. Večer Pinčes (fotbálek), společné Italské rizotto (viz fotky, mňam) a trocha deskovek. Ale hlavně, promítaní táborových filmů. Nice!

Pondělí

Přijel Koza, můžeme ven z města. Ale Senioři nechtějí, budeme v Praze, jdeme do Šárky. Přišli jsme shodou netastných zdravotních náhod o dvě děti. Na které Poutnické akci bývá méně dětí, než vedoucích? Hrajeme improdivadlo, plaveme a tak. Večer opět, to už asi uhádnete, deskovky a spát, zítra jedeme na přespání ven.

Úterý – směr Karlštejnsko

Opičák nás bere směrem do dolů a jeskyní v Českém krasu. Příroda jak z obrázku, od Lady, ne od Picassa, k tomu nám přeje počasí. Večer spíme skoro v jeskyni v lomu „liščáku“, Op jel domů, bolí ho zuby. A tak je stav 2:2.

Středa

Už jen návrat domů, pac a kofolu.

Reflexe akce

  • Hra flaška se dá hrát i jinak než svlíkací
  • Když si v hospodě koupíte zmrzlinu a trochu zaškemráte, dají vám do sterilní roušky na vlasy hromadu ledu zdarma
  • Když vám vytrhnou stoličky, číšník vás bude záměrně rozesmívat, aby vás to bolelo. A vy mu ještě dáte dýško.
  • Koupaliště v Divoké Šárce je drahé. Ale dá se využít ten potok hned vedle.
  • Meruňka splnila Dovednosti. Když se trochu rýplo do Kachny a ptal jsem se ho na nějaké věci, zjistil, že půlku Dovedností umí a je rozhodnutý je doplnit na táboře.
  • Městské prostředí působilo negativně na jejich iniciativu – nebylo stimulativní, nepodporovalo kreativitu, děti zcela „neutekli“ myšlenkami na to, že jsou „doma“
  • Autonomii děti nejprve učit tím, že je necháme rozhodovat o určitých věceh a postupně jim předávat vyšší zodpovědnost za složitější věci
  • V případě jídla jim nedávat volnost v tom, na jak dlouho nakupují, ale říct jim na jak dlouho se nakupuje, aby měli možnost rozepsat si rozopočty
  • Řešit s dětmi lokalitu, kam se pojede předem / pokud vyberou nějaký nesmysl (Grébovka, puťák v okolí polí atd.) nastínit rizika a dát jim druhou šanci, případně navrhnout jiné řešení
  • Ideální skupina by byla 10 lidí, pět lidí i v případě že měla skupina přirozeného vůdce, nefungovala dobře co do podnikavosti
  • Bylo dobře tábor zachovat ve chvíli, kdy to vůbec trochu šlo (ujištění, že nám to za to stojí, že nám děti za to stojí)
  • Mají smysl pro hospodárnost / ekonomické cítění u nákupů, umí se domluvit na spolupráci u rozpočtu
  • Jsou motivovaní pro to jet na další akce

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *