Řada rodičů nováčků i současných Poutníků řeší otázku jaký batoh je pro dítě vhodný. V první řadě je nutné se zamyslet, na co se bude batoh využívat. Srovnejte následující: Jde o vícedenní výlety s přespáním, nebo jen o jednodenní tříkilometrové procházky?

V prvé řadě určitě doporučujeme nejdříve batoh půjčit od kamarádů či si půjčit nějaký starý z naší klubovny a zjistit, zda bude dítě oddílová činnost bavit a až časem zakoupit vlastní kvalitnější batoh (kvalitnější jsou ražší, ale zase batoh vydrží s přehledem 10 let a nejen záda nebudou bolavá).

Objem na výpravu většinou stačí 30-40l, starší děti pak 40-50l. Závisí na tom, jak velký máte spacák. Ten totiž zabere nejvíc místa. Zbytek je pár kusů oblečení a nějaké ty propriety typu baterka, zápisník apod. Na putovní výpravu je to podobné.

V případě delších akcí jako jsou podzimní prázdniny, čtrnáctidenní tábory apod. pak logicky musí být batoh větší. Na tábor si skromnější poutnické dítě zabalí i do 50l batohu, méně skromné pak do 65l. Pokud jste kufříkáři, pak není třeba velkého batohu a na puťák na táboře postačí bohatě velikostně batoh stejný jako máte na výpravy.

Důležité je nemít na batohu navěšené boty za tkaničky, igelitky, pladající ešus, přes rameno tašku a jiné alternativy. Cokoli, co se kýve či je navěšeno, znesnadňuje přirozený pohyb a pak je putování nepříjemné. Jediné, co lze doporučit, je karimatka dobře připevněná (tj. neviklá se, nebouchá do nohou apod. zvnějšku batohu či pod horní kapsou tak, že přečnívá napříč. Vše ostatní je špatně.

Když půjdete batoh nakupovat, jděte sepolu s dítětem. Je nutné, aby si ho dalo na záda ideálně s nějakou zátěží a vyzkoušela se s ním projít klidné po obchodu třikrát tam a zpátky. Batoh může škrábat, tahat apod. Sice nenasimulujete desetikilometrovou procházku, ale aspoň takto základně to bude dobré. Taky vezměte na nákup spacák a zkuste ho dát do batohu (už jsme měli případ, kdy si někdo koupil batoh a zjistil, že se mu tam spacák nevejde).

Rozhodně doporučujeme poradit se přímo s prodavačem. Nezaručujeme, že v supermarketu budou vědět, ale nějaký HUDY či jiné sportovně-specializované obchody budou mít informovaný personál.

Praktické tipy pro nákup batohu najdete v našem časopisu zde na straně č. 15.

Pajdákovy tipy

https://www.decathlon.cz/detsky-batoh-mh500-40-l-modry-id_8330978.html nosí u nás Kulička již několik let a je spokojený. Zápory bych viděl jen v tom, že nevětrají záda, zapínání jen na jednu sponu (to mi nikdy nevyhovovalo a když se rozbije, vršek nerží). 

https://www.decathlon.cz/batoh-mh500-30-l-modry-id_8382978.html o 400 dražší, ale zas větrají záda. Má víc kapes, mně osobně to vyhovuje na uspořádání věcí. Nemusíš pak vybalovat celý batoh kvůli kartáčku na zuby. V balení je i pláštěnka na batoh.

https://www.decathlon.cz/damsky-batoh-mh500-40l-sedy-id_8382979.html stejný jako předchozí, jen velikost 40l.

https://www.hanibal.cz/deuter-batoh-fox-30-id22194 asi nejlepší batoh co znám v této velikosti. Pohodlný na nosení, má super záda, vydrží spoustu let a dítě ho může nosit i jako dospělé (dá se nastavit velikost zad). Je to fakt kvalita, ale zas ta cena. Pokud batoh bude nosit jen na výpravy s oddílem, asi to nemá moc smysl kupovat.

https://www.hanibal.cz/deuter-batoh-fox-40-id22183 stejný, jen 40l.

 

TOM Otrokovice radí jak vybrat vhodný batoh

 


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *