Kryštof harant z Polžic a Bezdružic – Cristoph The Bastard From The Half-spoons And Without Satelittes

 

p2150109-nahled

Kryštof Harant se svou druhou ženou Barborou Miřkovskou z Tropčic

Černý rytíř nás poslal k Medvědímu pramínku, kde jsme nalezli přítele Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Psal zrovna svůj cestopis a když odcházel, vytratil jeho část. Dočetli jsme se, že jsme v Benátkách, odkud chtějí oba odjet do Svaté země. Kryštofu Harantovi jsme věnovali roucho, které se mu moc líbilo a slíbil nám za něj, že nám po návratu řekne, co vše viděl v cizích krajích.

Večer přijel Chumba s Bárou (která doma nechala snad i hlavu, protože si půjčovala od Bláti i ponožky) a byli jsme všichni. :-)

p2150059-nahled

Zdobení roucha pro Kryštofa Haranta

Přispěchal  nám poté Rudolf II. s plánkem stroje času, aby ještě stihl jeho návrat – bál se, že by zestárl, a navíc ho chtěl na svém dvoře. Nakonec jsme stroj času sestavili i přesto, že jsme několikrát udělali chybu a vrátili se v čase nazpět. Naštěstí ne o mnoho. Po cestě časem zabouchal na dveře Rudolf II., který použil stroj po nás, ale asi chybně, a proto velmi zestárnul. Hodlal uspořádat hostinu ku příležitosti vydání cestopisu, který napsal Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic.

Uklidili jsme všechen nepořádek. Stihli jsme to, než zabušil na dveře Rudolfův šašek. Ten uvedl a představil účastníky slavnosti – Rudolf II. se Sirael, Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic se svou ženou Barborou Miřkovskou z Tropčic a Eliškou, dítětem z prvního manželství.

p2150095-nahled

Talentovaná houslistka :-)

Byla to velkolepá oslava, kde nám Kryštof harant povídal o svých cestách a nezapomněl se zmínit o Svatém grálu. Šašek prováděl jako obvykle vylomeniny a choval se nezdvořile. Rudolf II. byl již zestárlý a Sirael se o něj mile starala. Dokonce mu jednou zaskočilo sousto a Kryštof Harant ho zachránil bouchnutím do zad před udušením. A dítě Kryštofa Haranta? To bylo velice nemocné a umouněné.

 

Celý název cestopisu, který sepsal Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic:

Putování aneb Cesta z království Českého do Benátek, odtud do země Svaté, země Judské a dále do Egypta, a potom na horu Oreb, Sinai a svaté panny Kateřiny v pusté Arábii ležící, na dva díly rozdělená a od urozeného pána, pana Kryštofa Haranta z Polžic a z Bezdružic a na Pecce etc., římského císaře Jeho Milosti rady a komorníka léta 1598 šťastně vykonaná i také pěknými figurami ozdobená. Jest při tom i krátké vypsání některých národův a obyčejův jejich, též zemí, krajin, ostrovův i měst i jiných rozličných věcí.

Kryštof Harant neměl v oblibě Fridricha Falckého. I u hostiny na něj nadával. Asi proto v noci přišel muž, který nás probudil bubnováním a čtením více než šedesáti jmen, které se mají dostavit k soudu pro vlastizradu a urážku majestátu, jakožto i církve.
 
Po konci slavnosti Bára s Michalem hráli duo. Bára na Housle a Michal na kytaru. Soudě dle Michalova nadšeného zvolání „Jo, jo, jo! To je vono!“ po každé písničce, můžeme brzy očekávat společné CD. :-)

p2160139-nahled

Kat Mydlář

Na soud jsem se dalšího dne šli podívat. Odsouzeno k hrdelnímu trestu bylo celkem 27 českých pánů, mezi nimi i Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Poprava se konala na Staroměstském náměstí. Kat Mydlář sťal hlavu Kryštofu Harantovi a ptal se po dalším z odsouzených. My jsme šli raději pryč. Eva však zakřičela něco proti Fridrichu Falckému, a tak se za námi kat Mydlář rozeběhl, rozrazil dveře branky, které jsme neudrželi a táhl si Evu k popravišti. Nakonec ho uprosila s tím, že neřekne jediné křivé slovo proti Fridrichu Falckému a nechal ji být.

 

Fotogalerie je na našem Rajčeti.

Video

 

Příběh na dobrou noc: Co betonář Vincek vyprávěl o vlkodlacích


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *