a) Sběr

Můžeš se rozhodnout, zda si budeš léčivé rostliny pořizovat ve specializované prodejně (pozor, liší se kvalita výrobců) nebo si je budeš sám sbírat. Pokud se rozhodneš pro sběr, je důležité bylinky nejprve znát. To znamená si s sebou vzít někoho staršího, kdo tomu rozumí nebo sbírat s popsanými obrázky bylinek.

a.    1) pravidla

Existuje několik zásad pro účinné sbírání bylinek. Které bys měl znát a dovedeš je všechny popsat zkoušejícímu:

  • nikdy netrháme více rostlin než je nutné a vždy ponecháme na místě několik rostlinek, které zajistí přežití druhu pro další období
  • rostliny nevytrháváme i s kořeny, pokud nepotřebujeme přímo je
  •  bylinky nesbíráme za deště nebo těsně po dešti, ani brzy ráno, kdy je ještě rosa, počkáme, až budou bylinky suché
  • bylinky nesbíráme do igelitových sáčků, ale do košíků, kde se nepomačkají a nezapaří
  • bylinky nesbíráme na chemicky ošetřovaných místech (polích a loukách), na březích vodních toků, které omývá znečištěná voda, v blízkosti továren a na krajích frekventovaných silnic
  • většina bylin má specifické požadavky na dobu sběru, některé se sbírají ráno, některé odpoledne a jiné večer (viz a.2)
  • je důležité, jakou část byliny sbíráme, každá se orientuje dle roční doby
  • nesbíráme byliny, které jsou nažloutlé, plesnivé, nahnilé, zčernalé nebo napadené škůdci
  • dle zkušeností mají nejlepší účinky čerstvě nasbírané byliny

a.    2) co, jak, kdy?

Popíšeš jaké části rostiny se sbírají, kdy a za jakých podmínek.

  • květ – na začátku rozkvětu, za suchého počasí v poledních hodinách, kdy obsah účinných látek dosahuje maxima
  • list – listy sbíráme těsně před rozkvětem nebo v době květu rostlin, denní doba sběru je u každé rostliny jiná
  • nať – nať je označení pro celou nadzemní část rostlin (stonek, list a květy), sbírá se na počátku květu
  • kořen – kořeny se sbírají na podzim nebo brzy z jara
  • kůra – kůru můžeme sbírat buď na podzim po opadání listů, nebo brzy na jaře, kdy se nalévají pupeny a začínají rašit první lístečky, kůru sbíráme za vlhkého počasí nebo po dešti a sušíme ji umělým teplem, ke sběru využíváme především čerstvě padlých stromů a osekaných větví, zminimalizujeme styk s kovem, který znehodnocuje třísloviny v kůře obsažené 
obrazek obrazek

a.    3) části rostlin

 Umíš popsat části rostlin uvedené na obrázku nebo na jiné rostlině určené zkoušejícím.

1 – kořen

2 – stonek

3 – listy

4 – květy

5 – plody

popis-rostliny-nahled

b) Sušení

Dokážeš přibližně popsat pravidla pro sušení bylin, které jsou zde uvedena.

  • průběh sušení rozhoduje o tom, zda usušená rostlina bude kvalitní nebo znehodnocená.
  •  před sušením bylinky neřežeme, nedrtíme ani nelámeme. Takto upravujeme bylinky až po usušení. Bylinky bychom měli sušit co nejrychleji, aby se obsah účinných látek co nejméně snížil, nesmíme však překročit optimální teplotu.
  • pokud sušíme byliny přirozeným teplem, sušíme je ve větrané suché místnosti ve stínu, rozložíme je na papír nebo nejlépe na síťové stojany do tenkých vrstev, také je můžeme sušit zavěšené ve svazečcích na prádelní šňůře
  • při sušení bylinky obracíme
  • pokud bylinky při sušení zhnědnou nebo zčernají, jsou znehodnocené a nepoužitelné
  • zda jsou bylinky usušené, poznáme podle toho, že se dobře lámou, nepruží a chrastí

c) Zbůsoby užití

Dokážeš popsat všechny způsoby zde uvedené.

 

NÁLEV

 

Bylina se přelije vodou a nechá se 15 – 20 minut louhovat.

 

MACERÁT

(VÝLUH)

Výluh drogy za studena. Bylina se přelije studenou vodou a nechá se při pokojové teplotě 3–12h macerovat. Po scezení se může přihřát, aby nebyl studený.

 

ODVAR

Do studené vody přidáme bylinu. Přivedeme k varu a vaříme 5–15 minut podle druhu byliny. Po odstavení necháme ještě 15 minut louhovat, poté scedíme.

 

 

 

 

 

 

MAST

Jako základ masti použijeme vepřové sádlo nebo kokosový tuk. Masťové základy z lékárny, vazelína apod. nejsou vhodné, pokud od masti vyžadujeme vyšší vstřebatelnost pokožkou, tyto masťové základy a vazelína většinou zůstávají na povrchu pokožky, případně ucpávají póry.

Vepřové sádlo nebo kokosový tuk tedy roztavíme ve vodní lázni, přidáme drobně nakrájené byliny, odstavíme a necháme do druhého dne. Druhý den znovu roztavíme ve vodní lázni, přidáme trochu včelího vosku, důkladně promícháme a přecedíme přes plátno. Rozlijeme do kelímků a necháváme v chladu.

 

 

 

 

 

OBKLADY

1. Na nemocné nebo bolestivé místo přiložíme plátno namočené v koncentrovanějším odvaru.

 

2. Čerstvě utržené byliny rozklepeme či rozemeleme. Přiložíme na postižené místo a ovážeme.

 

3. Rozemletá bylina se rozvaří v malém množství vody, přidáme malé množství mouky či škrobu k zahuštění. Tuto kašičku natřeme na plátno a ještě za tepla s ní ovážeme bolestivé místo.

 

 

 

ŠŤÁVA

Z čerstvé byliny se vymačká šťáva. Užívá se ihned nebo se uchová v lednici maximálně 2 – 3 dny. Poté se dají použít jen na přípravu koupele nebo na vnější užití. Některé šťávy, například bezinková, se musí před požitím tepelně upravit, jinak je nepoživatelná.

 

 

 

 

 

 

 

TINKTURA

Skleněnou nádobu naplníme po okraj bylinnou drogou a přelijeme lihem tak, aby droga nevyčnívala nad hladinu. Líh by měl mít minimálně 40%, doporučujeme ale kolem 60%. Některé drogy, především kořeny, semena, kůry, propolis, by se měli připravovat se samotným 80% lihem.

Za občasného protřepání necháme macerovat alespoň 14 dní. Poté přecedíme, vymačkáme zbytky lihu z byliny a můžeme užívat.

Uchováváme na tmavém místě.

Takto připravená tinktura je silnější než běžně prodávané tinktury, proto doporučujeme užívat v polovičním dávkování, které je uvedeno u komerčních kapek.

 

KOUPELE

Celková koupel –  Příslušné byliny necháme přes noc vyluhovat ve studené vodě. Na jednu koupel potřebujeme kbelík (6 až 8 litrů) plný čerstvých bylin nebo 200 g bylin sušených. Druhého dne obsah kbelíku zahřejeme a výluh přilijeme do vody ke koupeli. Srdce koupajícího se musí zůstat nad vodou. Po koupeli se neotíráme, ale zabalíme se do osušky nebo županu a hodinu se potíme v posteli.

 

Sedací koupel: Pro sedací koupel vezmeme půl kbelíku čerstvých nebo asi 100 g sušených bylin a postupujeme stejně jako v případě celkové koupele. Voda musí sahat nad ledviny koupajícího se. Dbejte pokynů uvedených u jednotlivých bylin! Vodu z celkové i sedací koupele lze po ohřátí ještě dvakrát použít.

kos


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *