Společně se prokoušeme zvyky a tradicemi, zahrajeme si společně kvíz, budeme mít krátký společný výlet a budeme se setkávat od středy do neděle. 
Online spojení

Po celou dobu Velikonoční výpravy bude používat nástroj telekonference.eu. Použití je velmi jednoduché stačí otevřít následující odkaz https://telekonference.eu/join/e1yp0e. Prosím všichni si link vyzkoušejte, již je aktivní a bude po celou dobu.  

Známé potíže: 

  • Při otevírání z mobilu pomocí Facebook Messangeru je nutné link zkopírovat do prohlížeče na mobilu.
  • Pokud objevíš něco dalšího kontaktuj Brňáka.
CO, JAK, S KÝM, S ČÍM?

Škaredá středa aneb udělejme si jí hezkou společným setkáním v 17:30 a oficiálně zahájíme online velikonočku. Řekneme si, jak bude vše probíhat, kde najdete soupis matroše na jednotlivé dny(kdyby to náhodou někdo nevěděl :-D), přečteme si kroniku z únorovky a pustíme si video.

 

Zelený čtvrtek se ponese v duchu zelené barvy. Objeví se několik úkolů, které bude potřeba splnit, pochlubíme se naším vlastnoručně zasetým osením, zakvízujeme si a vyrobíme pár velikonočních drobností. Dílničky povede Bebča od 16:00.

Propriety na dílničku: stuhy, Herkules, tempery, štětce, kalíšek s vodou, miska s vodou, vyfouknutá vejce, ubrousky, papír, barevné papíry, fixky, špejle, kousek modelíny, něco do čeho zapíchneme naše výtvory(polystyren, sklenice s čočkou/solí/cukrem, květináč s hlínou/pískem,…), laky na nehty.


Úkoly pro Zelený čtvrtek:

  • Vem rodiče ven a zkuste najít mladé kopřivy. Pamatuj si, kde jste je našli a nezapomeň si je v sobotu nasbírat na velikonoční nádivku. Také si popovídejte o léčivosti kopřiv.
  • Vypij něco zeleného(třeba zelený čaj, špenátový fresh nebo vodu z rybníku).
  • Dej si něco zeleného k jídlu – špenát nebo třeba pendrek 🙂
  • Obleč si co nejvíce zelených věcí na sebe co máš doma a vyfoť se nebo natoč krátké video.
  • Pusť si krátkou pohádku nebo si nastuduj něco o Velikonocích, budeš to potřebovat.

     Velký pátek nám přinese pečení mazance a výrobu velikonoční dekorace(cetky pro maminky, babičky, dědečky, stejdičky). Dílničky započnou v 16:00 a provede nás Pytlák s Fíkem(nebo Fík s Pytlákem?).

    Dvě pracovní místa – jedno na patlání těsta, druhé na výrobu dekorace.

    Ingredience na mazanec: 30 gr droždí(možno použít i ze sáčku), 1 balíček vanilkového cukru, 500 gr polohrubé mouky, špetka solí, 2 žloutky, 100 gr cukru krupice, citronová kůra, 200 ml vlažného mléka, 100 gr másla(rozpuštěné), 100 gr rozinek a pro tatínka lžíci rumu(může být i bez), plátky mandlí a moučkový cukr na ozdobu.

    Vybavení: trouba, 2x mísa, váhu, hrneček, lžíci, plech, papír na pečení, mašlovačka, nůž/nůžky.

    Propriety na dekoraci: nůžky, lepidlo, pastelky, vodovky, štětec, kelímek s vodou, špejle, bavlnku, mašličku(stuhu), nit.

    Ještě inspirace pro ty z Poutníků, kteří si mohou vytisknout zdezdezdezde a tady.

     

    Úkoly na Velký pátek:
    • Dle staročeských pověr se na Velký pátek otevírají hory a vydávají poklady. Zajdi si na procházku nebo malý výlet a zkus objevit nějaký poklad, třeba přírodní(zajímavý strom, jarní kytičku,…) nebo udělej tajnou dobrodružnou cestu pro rodiče/sourozence.
    • Povyprávějte si s rodiči/sourozenci/kamarády/prarodiči o další ctnosti, kterou jsme pro tebe vybrali. Dnešní karta ctnosti je NADŠENÍ. Odpoledne se tě na to zeptáme
    Nezapomeňte mít propriety na odpolední setkání v 16 hodin, kdy si upečeme mazanec a vytvoříme dekoraci.

     

    Bílá sobota je nejdokonalejší den na pečení velikonoční nádivky a na procházku. Bláťa po dřině v kuchyni vyběhne a udělá komentovanou prohlídku Zátoky pláňat, kam Poutníci jezdí na tábory. Tak ve čtyři!

    Ingredience na nádivku: 6 vajec, bílky a žloutky zvlášť, 250 ml mléka, špetka muškatového oříšku, 8 rohlíků, pořádná hrst čerstvých kopřiv a hrst petrželky, 400 gr uzené krkovičky(nebo jiného uzeného), sůl, pepř, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku, hoblinky másla.

    Vybavení: troubu, pekáček na pečení, prkénko, nůž, odměrka, šlehač(nebo rušní metlu), mísa, míchačku, stěrku.

    Propriety na procházku: židli/křeslo/gauč/lavičku/houpací síť/ koupací kůň a otevřené okno/terasu/dvorek.

    Od 4 hodin si společně upečeme velikonoční nádivku, nezapomeňte na jarní kopřivy(hrst) a půjdeme společně na procházku.

    Úkoly pro Bílou sobotu:
    • Vytvoř si paměťák z Velikonoční online výpravy, který si vlepíš do zápisníku. Inspirovat se můžeš na našich stránkách, kde jich najdeš mnoho. Až bude hotový vyfoť ho a pošli do skupiny Poutníci online nebo kamkoliv, kde ho uvidí co nejvíce Poutníků a ukaž nám ho odpoledne při dílničce.
    • Povyprávějte si s rodiči/sourozenci/kamarády/prarodiči o další ctnosti, kterou jsme pro tebe vybrali. Dnešní karta ctnosti je ÚCTA. Odpoledne se tě na to zeptáme

     

    Velikonoční neděli přivítáme netradičním barvením vajec od 9:30 s Bláťou. Poté bude následovat od 10:30 dílnička s Brňákem, na cca hodinku až hodinku a půl, na pletení pomlázky, které se můžou účasnit úplně všichni a tím zakončíme naší online velikonočku.

    Ingredience na barvení vajec:  vejce natvrdo(kolik ti rodiče dovolí barvit), potravinářské barvivo, ocet, jedlá soda, štětce, kalíšky s vodou, talíř 2x, skleněnou misku(nejlépe nižší jako třeba víčko od zapékací mísy), pěna na holení, špejle, papírové utěrky.

    Propriety na výrobu pomlázky: 10x proutek z vrby(kdo nemá možnost sehnat v přírodě, může zakoupit zde nebo zde) nebo 8 bužírek/pletených lanek s izolací(v tomto případě měj i štípací kleště), pentli/mašli, nůžky, provázek(nejlépe přírodní). Na srovnání délky proutků jsou vhodné nůžky na proutí, nebo nůž. 

    • Nezapomeň si proutky namočit, dle návodu zde.

    Těšíme se na tebe,

    Bláťa, Brňák, Pytlák, Fík a Bebina.


    0 komentářů

    Napsat komentář

    Avatar placeholder

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *