KáPéZetka slaví 85 let! Máte svou KPZ? Vyfoťte ji a zašlete na oddílový mail info@oddilpoutnici.cz či jakkoli Opičákovi. Uděláme si krásnou výstavku fotek a vyvěsíme ji v Neobyčejné klubovně.

I u nás vždycky byla KPZ součástí oddílového života. Na fotce je KPZ od Bláti, když byla ještě dítě v Tuláci Malešice , ze kterého vycházíme. Bydliště se mění, obsah KPZ jakožto i činnost s dětmi. Ale některé věci jsou zkrátka tradicí.

Psal se 12. říjen 1935 a stálému přispěvovateli časopisu Malý Hlasatel Jaroslavu Foglarovi – Jestřábovi vyšel v rubrice Skautská stezka krátký článek s názvem KRABIČKA “POSLEDNÍ ZÁCHRANY”. Tím vypustil do světa fenomén, který dnes pod zkratkou KPZ zná téměř každý Čech.

Souborem drobných věcí, které by člověk měl mít u sebe pro případ nenadálé krizové situace se Foglar inspiroval u jiného skauta, Jana Šimsy, který v roce 1928 publikoval v časopise pro skautské vedoucí popis Výzbroje správného chlapce. Část drobností v něm umisťuje do kapes (sirky, motouz, tužku…), ale ty nejmenší do tobolky (peníze, poštovní známky, malé šití, křídu, balíček k první pomoci). Jestřáb námět převzal a dopracoval. Věci umístil do pevné krabičky a dal jí lákavý název a legendu o záchraně. Psal o ní ve svých knihách i časopiseckých článcích a díky tomu se rychle rozšířila mezi kluky a holky ve skautských oddílech i mimo ně.

Více si o ní můžete přečíst v pěkném článku od Skautské nadace Jaroslava Foglara zde: https://skautskanadace.cz/kapezetka-slavi-85-let


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *