Poutníci v dubnu slaví 10 let od svého založení. Přesně v tuto chvíli je dobré si připomenout několik zásadních momentů, které byly předcházejícím krokem expanze do zahraničí k šíření poutnické výchovně-vzdělávací činnosti, jež nastává od 23. 4., tedy přesně 10 let od první výpravy Poutníků.

Co jsme postupně dokázali (chronologicky)

  1. Založení oddílu
  2. Nábory dětí
  3. Pravidelná celoroční činnost (schůzky, výpravy, tábory)
  4. Zavedení systému celoročních her
  5. Zavedení procesů
  6. Stanovení stabilního finančního řízení
  7. Doplnění optimálního stavu vedoucích
  8. Sehnání vhodné oddílové klubovny
  9. Založení Neobyčejné klubovny
  10. Vyladění možnosti online činnosti
  11. Finalizace vzdělávacího systému, uvedení do praxe a návrh na budoucí rozšíření
  12. Získání posil v podobě elévů v teenagerském věku
  13. Naplánování a schválení expanze do celého Česka a na mezinárodní úroveň

Vznik testovacích betaverzí normovaných kluboven

Vzorová klubovna s přesahem do lokální komunity

Kam míříme v následujících čtyřech dekádách

Víme, že děláme skvělé věci a zlepšujeme životy dětí skrze jejich osobnostní růst. Ctíme naše tři základní hodnoty: Růst osobnosti, důvěrné vztahy a kvalita. Víme, že to, co děláme je správné a mimo inspirace ostatních kolektivů chceme my sami zajistit šíření v celé své šíři.

Prvotně máme metu 40,000.000 lidí, které chceme mít pod oddílem v Česku. A to do roku 2022. Velkou inspirací nám byla Bláťa, která na základě zkušeností v roli hlavasky oddílu sepsala publikaci Budujeme oddíl pro 40,000.000 lidí.

Expanze do zahraničí se pak stala návazným krokem v projektu Bláťa, který jsme takto pojmenovali po naší vedoucí s ohledem na velkolepost myšlenky vzešlé z jejího geniálního mozku. Celosvětově budou Poutníci působit již v roce 2060.

Schválený harmonogram a cíle projektu Bláťa

V plánu je obrovská náborová kampaň pro vedoucí v poutnických lokálních pobočkách a následně náborová kampaň cílená na děti v jejich nejbližším okolí.

Na tuto pozici hledáme senior HR managera na 2,5 úvazku.

Benefity:

  • 3 dny dovolené
  • stravenky na poutnické těstoviny a vuřtguláš
  • práce na čerstvém vzduchu
  • vysoká odolnost vůči stresu a schopnost přizpůsobit se změnám podmínkou.
  •  Předchozí zkušenosti práce v oddílovém prostředí výhodou.

Vizualizace plánovaného rozmístění lokálních poboček Poutníků a jejich počty v USA

V současné době máme obsazeny pozice COO, CEO, CFO, CHRO. Stále hledáme schopný PR tým do jihovýchodní Asie a marketingové specialisty do Ugandy. Poptáváme též sales týmy pro jednotlivé státy, provincie a vesnice.

Vizualizace celosvětových počtů co do odchovaných Poutníků v porovnání se vznikem detašovaných pracovišť Poutníků a celkovým počtem obyvatel světa

Vizualizace poměru počtu poboček k počtu Poutníků

Struktura vedení mezinárodní poutnické organizace

Oslavná píseň

Začínajícího hudebního skladatele, srdcaře, skautského oddíláka a zpěváka Baldu, který má v plánu rozšířit svůj velkolepý talent taktéž do zahraničí, myšlenka expanze natolik zaujala, že pro Poutníky složil píseň s hlubokou metaforou.

Ve své virální písni shrnuje kontrast touhy po šíření velké srdeční záležitosti jako je oddíl dál než za hranice svého místního působení a ostrý střet s realitou dneška, kde není snadné udržet souhru a velice důvěrné vztahy s každým členem Poutníků jako nadnárodní zastřešující organizací napříč všemi kontinenty včetně Antarktidy.

Autor písně se nejprve dojímá nad zdánlivě náhodným vyvěráním myšlenkového pochodu a následným utvořením poměrně konkrétní myšlenky. Toto mladý autor trefně dalo by se říci až zhmotňuje personifikací v podobě romantické lásky v autobusu.

Není jistě náhodou, že Balda mnohdy jezdil ve svých mládežnických letech nočními autobusy po svých toulkách noční Prahou. Zde vznikaly jeho nejlepší autorské písně, a tak autor do tohoto songu vkládá niterní záležitosti jako důkaz vlastního přesvědčení ve vizi projektu Bláťa.

Dále je v písni popisován naprostý soulad v konkretizaci cílů a prvotní plánovací fázi projektu. Zároveň slovy „tisíc zpráv si vyměníme zas a zase“ v pozitivním duchu naznačuje náročnost komunikace ve vyjasňování fungování budoucích poboček v zahraničí distanční formou. Balda dobře si uvědomujíc trable způsobené minulý březen vlivem celosvětové pandemie koronaviru vzápětí silně kontruje a zaměřuje pozornost na zoufalství (srovnej: „(…) že skončí to špatně a nestrávíme spolu ani jednu noc.“) spojené s obavami, že nebude nadále možné jezdit na vícedenní akce, které jsou v činnosti Poutníků jakožto výchovný prvek adorovány.

Balda propadá skoro až nevyhnutelnému zmaru a nostalgicky s přechodem do lehké apatie vyjadřuje velkou lásku k oddílové činnosti záměrným klišé „nechci být jen kamarád“.

Autor se v závěru písně zpovídá ze svých pocitů. Zakouší strastiplné pocity rozervaných hrdinů romantismu (srovnej: „Možná že to jenom všechno špatně vidím anebo nevím co přesně dělat mám.“) až nakonec propadá bezrozměrné vnitřní beznaději (srovnej: „Cítím, že to nepůjde dál.“).

Nakonec se staví do role mučedníka, čímž lítostivě, drsně a zároveň nadějeplně poukazuje na cirkulaci dějinných událostí. Důvtipně i bolestně v posledních verších přijímá vinu celosvětových událostí jako neschopnost totalitních režimů a následně i ostatních světových vlád i běžných lidí nalézt společné řešení v boji proti koronaviru.

A konečně za již sobě přivlastněnou vinu pyká vnitřně rozpolceným srdcem, čímž ztrácí to nejcennější, co mu kdy bylo dáno (srovnej: „Z mého srdce zbyla už jen polovina (…)“). Hrdina vnitřně skomírá, což připodobňuje ke stavu po nejhorším večírku (srovnej: „(…) byl to celý špatný dlouhý flám.“), aby dosáhl zvnitřnení vlastních zdrcujících pocitů i u běžného posluchače. A konečně padá do agónie, kde už nevnímá ani onu bolest, kterou na svá bedra jako břímě vzal, aby po bezmála dvou tisících letech opět vykoupil lidstvo (srovnej: „(…) To všeničící tiché ne-ne-néééé.“).

Děkujeme, Baldo. ♥

Pro grafika, pana Jilovskeho: Prosim, toto nejak upravte - anglicky i italsky to neni partion. o je napr. u disku at. Oddil se preklada jako troop, nebo aspon children group atd. Italsky fakt netusim. Dik. Pak dejte vedet, az to bude na nase CRM.

Ohlasy a reference k projektu

„Obsah, rozsah, záběr, cíl i forma neziskových organizacích se jako všechno na internetu vyvíjí a vyžaduje čas od času modely nové, a proto jsme se rozhodli se rozšiřovat. Model podoby a místa, která se zdají ideální právě nám, si ale prozatím dovolíme neprozrazovat.“
Libuše Kadlec Latrová – Bláťa
Idea maker & board
„Naším cílem je nabízet lidem prostor, kde si mohou vyzkoušet téměř cokoliv. Po odvedeném programu si snažíme vyměňovat postřehy a názory. Navíc z debat mohou vzejít i zajímavé náměty pro naše další aktivity a programy (což se ostatně děje).“
Ondřej Turek – Opičák
Project manager
„Neuvěřitelné, jak se váš oddíl posouvá dopředu!“
Filip Rozner
Majitel prádelny na Slovensku
„Viděla jsem vaše fotky, četla váš web. Sleduji vás na sociálních sítích. Určitě vás budu s radostí všem svým známým doporučovat. Posílám i pravidelný finanční dar.“
Zita Lásková
Podporovatelka z řad veřejnosti
„Wow, nic takového u nás ještě nemáme.
Jsem rád, že budu moc děti přihlásit někam, kde budou mít zajímavé vyžití.“
Ryan Snow
Rodič čekající na otevření pobočky v Ontariu
„Plně vás podporuji. Těším se, až se vaše pobočka dostane i k nám.“
Yan Thien Guyen
Politička ve východním Vietnamu
„Jste úžasní, děkujeme, že dáte prostor i dětem mimo vaši republiku.“
Anna Petrovna Perebzyak
Běloruská velvyslankyně v Maďarsku
„Sleduji vás už od začátku vašeho působení. Ještě jsem neviděl, že by někdo tak neskutečně rostl. Přeji mnoho sil a kdyby bylo potřeba, máte ve mně oporu.“
Bill Gates
Pracháč

POZOR!!! TOHLE NEZAPOMEŇTE PAK SMAZAT!!! Jinak budeme vypadat jak dementi. Jsou to pro pobavení fotky z večírku před první valnou hromadou 😀

Poslední místa v oddílech. FOMO!

CZECH
CHINA

Kariéra: změn svůj život a pojď se stát neplaceným dobrovolníkem na poli vedoucího!

  • ČR
  • Abroad
ČRAbroad
$0
/year
$0
/year
Dovolená
Odpočinek po večerech
Přesčasy
Práce z domova
Let's go!Let's go!

Televizní spoty pro nábor nových členů v Japonsku

Ano, je 1. 4. a ano, je to další ptákovina z dílny Šmirgl label. Čili oddílových blbinek.

Jaké další blbiny děláme během roku? Podívejte se SEM.


3 komentáře

Mája · 1. 4. 2021 v 15:15

WOW, neskutečný!!!!

#opicaksmrdiaktomuexpanduje

Opičák · 1. 4. 2021 v 19:30

Vzhledem k mouchám, které dnes létaly okolo nás obou, říkám si, že bude čas se umýt.

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *