1) Ověření znalostí

Po splnění druhé části se tě může na jakékoliv oddílové akci kdokoliv z vedoucích zeptat na 5 nemocí, chorob nebo neduhů a ty musíš správně určit, jakou bylinou by ses ji pokoušel léčit.

2) Popíjení

Po dobu dvou týdnu budeš každý den pít (nejlépe ráno, na lačno) bylinný čaj. Pro každodenní konzumaci se hodí například nálev z lipového květu, ostružinových, jahodových lístků, heřmánku nebo kopřivy. Prohlásíš to na svou čest.

3)Poznávání

Po splnění druhé části se tě může vedoucí na jakékoliv oddílové akci zeptat na název tří bylin, které rostou někde v blízkosti, a znáš je z druhé části. Ty musíš bylinu správně pojmenovat a popsat, k čemu slouží (alespoň jedna léčivá schopnost).

4) Bezinková šťáva

Uděláš množství bezinkové šťávy podle svého uvážení a přineseš na ochutnávku na jakoukoliv oddílovou akci.

Co Potřebuješ?

Počty jsou jednoduché:

1l vody = 1kg cukru = 3–5 citronů = cca 25 květů

Nejlepší je dělat šťávu cca ze 100 květů, nezapomeň ale, že Čím více bezu dáš do bezové šťávy, tím více bude její chuť silnější. Základ bezové šťávy je totiž pyl z rozkvetlých kvítků bezu.

 Záleží tedy i na správném načasování květů bezu černého, pokud to bude těsně před opadáním lístků, nebude šťáva tak dobrá.

Návod na přípravu ze 100 květů:

Květy černého bezu necháme spolu 24 hodin vyluhovat v 6 litrech vody. Poté přecedíme. Do scezené šťávy přidáme šťávu z citronů a 4 kg cukru. Necháme dobře rozpustit a za studena plníme do lahví.

bylinky-konec

Milý Poutníče,
snad si z této stezky neodneseš jen pár podepsaných řádků, ale i nový náhled na přírodu, která je schopna poskytnout takovéto dary. Budeš však bylinek užívat s rozmyslem  a budeš se snažit pomoct sobě a okolí svými znalostmi.

Bylinkám zdar!


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *