Poranění hrudníku je velice vážný a často smrtelný stav. Je třeba okamžitá pomoc a ošetření musí provést odborník. Příčinou bývají bodné či střelné rány, případně i prudké nárazy. Přes otevřenou hrudní stěnu proniká atmosférický vzduch do hrudníku a dochází ke zkolabování plíce.

 

K PORANĚNÍ HRUDNÍKU NENÍ DALEKO

Ač to může vypadat jako velká náhoda, k otevřené ráně v hrudníku může dojít velmi jednoduchým způsobem. Už jsi někdy dovolil dětem běhat v lese při hře, kde byl sem tam nějaký menší pařez? Opékali jste někdy vuřty s kovovými bodáky ve tmě u ohně? Stříleli jste někdy velkým lukem? A vzduchovkou? I diabolky se mohou od dřeva odrazit… A co pád z výšky na kámen? A náraz do volantu při autonehodě? To spolehlivé zlomí žebra, a ty poraní plíce.

poraneni-hrudniku-otevrene

Obrázek: elearning.everesta.cz

 
  • Uvedeš, jak vypadá raněný. 

– Má otevřenou krvácející ránu, případně se zpěněnou krví
– Zpozoruješ rychlé povrchní dýchání
– Mívá popelavý obličej

 

  • Víš, jak poskytnout první pomoc.

 

PROČ JE TŘEBA JEDNAT RYCHLE

 Po 5 minutách bez kyslíku totiž v mozku odumírají životně důležité buňky (zachráněný může mít poté např. nenávratné poškození kognitivních funkcí (myšlení).

 

  1. Volej záchranku (155) a dej si ji na reproduktor, ať máš volné ruce.
  2. Posaď raněného do úlevové polohy v sedě. Viz bod 10 – Úraz hlavy, obličeje, očí.
  3. Zkus raněnému zakrýt otvor v hrudníku dlaní (měj nasazené lékařské rukavice!), pokud mu to nebude příjemné, otvor pouze sterilně zakryj třeba mokrým kapesníkem.
  4. Kontroluj stav raněného. Viz bod 3 – první kontrola zraněného

 

* Dříve se učilo o polopropustném obvazu. Ten nepoužívej, plíce je stejně také proražená a polopropustný obvaz je u pneumothoraxu neefektivní (ZDrSem, 2013).


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *