Popálenina je těžké poranění, často zasahující hluboko do kůže. Obtížně se hojí. Těžká popálenina zničí vrstvu, ze které se kůže obnovuje. Pak je nutná obtížná, nákladná a dlouho trvající léčba. Popálení a opaření je časté u dětí, často mu lze předcházet. Nejúčinnější strategií u popálenin a opaření je prevence. První pomoc spočívá v chlazení popálené plochy studenou vodou, ale je třeba dát pozor na podchlazení u malých dětí.

 

POZNÁMKY:

Rychlovarná konvice skrývá až 2 litry vroucí vody. Hrnec klidně 10 litrů.
Dítě na klíně Tě ochrání před horkou polévkou i ohněm.
Ponecháš-li na výpravě nezajištěný ubrus na stole, zřejmě nepotřebuješ zdravé děti.
Hojení nemusí být jednoduché – raději k lékaři!

 

  • U zkoušky dokážeš vysvětlit kdy volat a kdy nevolat záchranku v případě popálení.

– Vždy, když je popálenina větší než dvě dlaně postiženého
– Když je popálení na jemných a choulostivých částech těla (obličej, genitálie, plosky nohou, větší popáleniny dlaní)
– Když je popálenina hluboká (jsou na ní velké puchýře či je stržená horní část kůže, pokožka vypadá „lesklá“, hladká, živě červená). Pokud je kůže uprostřed opařené plochy bílá, je popálenina vážná. Stejně tak když je popálené místo nebolestivé či bolestivost neodpovídá tomu, jak popálenina vypadá.

Vždy je lepší úraz přecenit, než podcenit. U popálenin hraje velkou roli čas – čím dříve se postižený do popáleninového centra dostane, tím lépe. Pokud váháte, radši sanitku zavolejte.

  • Víš, co dělat s malou popáleninou, která nevyžaduje lékaře.

Chladit, chladit a jedině chladit. Důsledné chlazení může zrychlit hojení popáleniny zhruba o třetinu! Pozor u malých dětí, aby nedošlo k podchlazení. Dospělý si řekne, dítě ne. Dítěti je vhodné popáleninu chladit zhruba 5 minut, poté na chvíli z vody vyndat a prohřát tělo. Až začne poraněné místo pálit, opakovat.

Též je možné použít gel Panthenol či Panthenol pěna ve spreji.

Na čerstvou popáleninu nic nemažte, stejně byste to opakovaným chlazením smyli. Když už je popálenina starší, na kůži se vytvoří strup, je možné jej často promazávat mastí – např. Calcium Panthothenicum, pro urychlení hojení. 

 

  • Znáš postup první pomoci u velké popáleniny od doby popálení/opaření do doby převzetí pacienta záchrankou.

Při polití horkou tekutinou – zajistěte zbytek tekutiny a okamžitě sundejte z postiženého politý oděv. Může se stát, že oblečení sundáte i se svrchní částí kůže, s tím se nedá nic dělat. Čím dřív oděv sundáte, tím dřív přestane teplo na kůži působit. Pokud si nejste jisti, jak oděv sundat – hlavně u malých dětí, která mají různá „bodíčka“, dupačky a podobné oblečky – klidně dítě osprchujte studenou vodou a oblečení sundejte až potom.

Pokud člověk hoří, musíte ho okamžitě dostat na zem, tedy do lehu. Tím, že se dostane do horizontální polohy, sníží se riziko popálení dýchacích cest. To je jedno z nejproblematičtějších míst stran popálení. Válením se po zemi se plameny může zdařit udusit. Pokud máte při ruce klasickou starou vlněnou těžkou deku, celtu či podobný kus oblečení, můžete to na hořícího ležícího hodit, ale pozor – nynější deky z lehkých moderních materiálů velmi rychle hoří, ty nepoužívejte.

Přiškvařené oblečení naopak nestrhávejte, chlaďte kůži i s ním.

Všechny prsteny, náramky, hodinky, obuv atd. odstraňujeme dříve, než vznikne otok, který by jejich sejmutí mohl bránit nebo způsobil přiškrcení.

  • Víš, jak sundat prstýnek z oteklého prstu pomocí nitě a nůžtiček. Názorně slovy popíšeš a předvedeš u zkoušky.

prst-otekly-sundat

 

  • Vyjmenuj alespoň 5 věcí, které kůži popálí/opaří. Povinnost je uvést věci, které jsou vypsané kurzívou.

Voda, oheň, elektrický proud, rozpálené stoupačky, kamna…

Některé domácí chemické přípravky mohou také způsobit popálení při kontaktu s kůží. Patří mezi ně mimo jiné čistí prostředky na odpady a trouby, louh, bělidla, čpavek

(mikrovlny)

  • Víš, proč jsou popáleniny životu ohrožující „i když je to jen kůže“.

Při větším rozsahu popáleniny (u dospělých cca nad 20 procent popálené plochy, u dětí nad 5 procent!) hrozí rozvoj popáleninového šoku. Dojde k obrovským ztrátám tekutin a poruše prokrvení orgánů. Následkem může být poškození životně důležitých orgánů (nejčastěji plic, ledvin nebo trávicího traktu). Navíc popálená kůže ztrácí svou funkci přirozené bariéry proti infekcím, které nemusí být zvládnutelné antibiotiky

  • Vyjmenuješ faktory určující závažnost popáleniny a uvedeš důvody proč.
  1. věk: malé děti jsou mnohem zranitelnější než dospělí. Pro kritickou popáleninu, která je ohrožuje na životě, stačí menší popálená plocha (i relativně, nejen absolutně)
  2. rozsah: samozřejmě že čím větší rozsah, tím horší prognóza. U dětí je závažná popálenina při postižení pěti procent povrchu těla, kritická při postižení 15 procent. U dospělého je to 20 procent na závažnou popáleninu a 40 procent na kritickou.
  3. hloubka: dříve se dělilo do tří stupňů, přičemž druhý stupeň se dělí na podstupně IIa a IIb. Právě přechod mezi těmito dvěma stupni je to hlavní a důležité, vyjadřuje totiž poškození bazální – zárodečné – vrstvy kůže. Při stupni IIa je bazální vrstva zachována (alespoň okolo vlasových a chlupových váčků a mazových žlázek) a je šance, že kůže se sama znovu obnoví. U popáleniny IIb je zárodečná vrstva zničena a může být nutná transplantace kůže. Nyní se dle mezinárodní klasifikace má používat dělení popálenin na povrchové a hluboké.
  4. lokalizace: nejnebezpečnější je popálení dýchacích cest. Velmi závažné je popálení krku či končetin „kolem dokola“, ze všech stran. Popálená kůže ztvrdne a vznikající otok stlačuje žíly a dýchací trubice. Následkem může být velmi rychle bezvědomí a smrt.
  • Obhájíš tvrzení, že se nemá popálenina chladit sněhem nebo ledem.

Při chlazení ledem, sněhem či vodou, která je studenější než 8 °C, dochází vlivem chladu k zúžení cév, které do popálené plochy vedou. Nedostatečné prokrvení znamená horší výživu a horší odvádění tepla, které je v kůži naakumulováno, a popálenina se prohlubuje.

  • Víš, proč popálený trup schladíš jen jednou a chlazení neopakuješ.

 Je tomu ze dvou důvodů. První je stejný jako proč nechladit sněhem či ledem – popálená plocha je tak velká, že její ochlazení má za následek zhoršené prokrvení a prohlubování popáleniny. Za druhé popálená plocha je zřejmě velká, hrozí tedy podchlazení postiženého, zvláště jedná-li se o dítě.

 


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *