Stáhni si Stezku zdravovědy v pdf

Stezka zdravovědy vychází z předpokladu, že máš zájem vzdělat se víc, než jen v úplných základech první pomoci. Ze Základní oddílové zkoušky znáš něco málo o vytáčení klíštěte, fixaci zlomeniny, a tak podobně.

V běžném životě máš největší pravděpodobnost, že pokud se stane něco, kde budeš poskytovat první pomoc, půjde o infarkt nebo o autonehodu. Tato stezka Tě provede rozšířením základů a připraví Tě teoreticky i prakticky na reálné situace. Věz však, že vědomosti neustále zapomínáš, a proto se neváhej do této stezky pravidelně dívat, případně si zdravovědu procvičovat kdekoli jinde.

U teoretických částí stačí, když ve volnou chvíli odchytíš někoho, kdo touto zkouškou prošel (má na kmenové palestině červenou nášivku) a splníš patřičný bod.

Praktické části mohou vyžadovat složitější přípravu. Oznam proto jejich plnění nejlépe pár dní před akcí, kde si budeš chtít dané body splnit.

Podobně jako u Základní oddílové zkoušky Tě bude čekat poslední bod tak, abys ho nečekal. Budeš vystaven do předem připravené situace, kterou budeš muset vyřešit.

Až touto stezkou projdeš, dostaneš červenou Moudrost, kterou budeš právem hrdě nosit na své kmenové palestině.

 

stezka-zdravovedy-kriz

Světlo Tvým krokům, Poutníku.

 

Po splnění stezky zdravovědy:

 

 

  1. Buď ostatním nápomocen i v život neohrožujících situacích.
  2. Nos svou cestovní lékárničku stále u sebe, hlavně mimo oddíl, ale i zde se může hodit.
  3. Vždy se drž zásady tří kroků:

 

1. ROZHLÉDNI SE! Jdi krokem, nevběhni do nebezpečí

2. REAGUJ! Zavolej 155 a jednej

3. ROZMÝŠLEJ! Umožni záchranářům přístup a neustále kontroluj dýchání

 

  1. Nikdy nesahej na krev bez nasazených gumových rukavic, které nosíš s sebou spolu s lékárničkou.
  2. V první řadě mysli na sebe a svou bezpečnost. Nevrhej se do situací, kde Ti hrozí nebezpečí! A to buď od vnějších vlivů, nebo od lidí samotných (feťák mávající jehlou, agresivní muž s rozbitou hlavou, výrazně silnější topící se člověk…).
  3. Neustále vzdělávej sebe i ostatní.
 
 
Stezka zdravovědy vychází z metodik ZDrSem www.zdrsem.cz, Českého červeného kříže www.cck.cz, Semináře IPRK: Metodika záchranářského výcviku www.iprk.cz a e-learningu Everesta elearning.everesta.cz 

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *