Než vstoupíš do jakékoli situace, měl by ses držet tzv. zásady tří kroků. U zkoušky dokážeš tuto zásadu představit.

 

ROZHLÉDNI SE! Jdi krokem, nevběhni do nebezpečí.
REAGUJ! Zavolej 155 a jednej.
ROZMÝŠLEJ! Umožni záchranářům přístup a neustále kontroluj dýchání.

Rozhlédni se

První krok je nejdůležitější! Nejprve musíš myslet sám na sebe. Důležitý je Tvůj život! Vždy když uvidíš nějaký problém, byť by krev stříkala na všechny strany, zastav se, rozhlédni se po celé místnosti a až si budeš jistý, že se situace nebude opakovat u Tebe, až potom jednej. 

 

Mohl se dotyčný popálit o vodu z rychlovarné konvice, protože zkratovala? Hrozí úraz elektrickým proudem? Neuniká plyn? Podíval ses i nahoru? Nepadají tašky ze střechy? Není na zemi led, po kterém bys uklouznul? Pozor na schody, je na nich rozlitá voda? Má ten pes náhubek? Je ten raněný v afektu silnější a nebezpečný? Nepojede další auto? A co ta krev? Nasadil sis před kontaktem rukavice?! Umístil jsi u autonehody výstražný trojúhelník, zapnul výstražné blinkry a nasadil sis vestu? Vypnul jsi motor a zajistil auto proti pohybu například ruční brzdou?

stezka-zdr-3kroky

Mrtvý nikomu nepomůžeš!

Reaguj

Reaguj dle situace. Ve většině případů, které nejsou pouhé odřeniny, volej záchranku (155, v cizině 112). Nečekej se zavoláním, až bude hůř! Sanitka je tu od toho, aby lidem pomáhala. Poté se řiď instrukcemi z telefonu. Ten si dej nejlépe na hlasitý odposlech. V případě změny stavu raněného znovu zavolej na dispečink. Opět neotálej! Viz bod 25 – Rozhovor s dispečinkem záchranné služby.

 

Nemáš-li telefon, nebo usoudíš, že potřebuješ ihned jednat (krev teče až moc rychle apod.), zaúkoluj „čumily“ zavoláním záchranky. Zjisti, kdo potřebuje pomoc nejakutněji, viz bod 2 – Výběr ošetřovaného při více zraněných. Hlavně si zkontroluj, že víš o všech raněných!

 

Rozmýšlej

Rozmýšlej! Platí zásada „buď líný“ – nedělej nic zbytečně. Dýchá člověk? Nech ho, jak je, vyčkej na záchranu. Nedýchá? Nikam ho netahej, zkus zaklonit hlavu. Začal dýchat? Kontroluj dech a vyčkej na záchranku. Přestal dýchat se zakloněnou hlavou? Vytáhni ho a zahaj kardiopulmonální resuscitaci. Je někdo v okolí? Promysli, jak Ti může pomoci. Kolik je na místě lékárniček? Jsou tu dvě auta! Nemůže být někdo zkroucený vzadu pod sedačkami? A sražený pod autem? Pamatuj – kdo křičí, je zdráv (má dost energie na křičení)!


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *