Uspořádali jsme kurz Zapalovač 2022 pro začínající a budoucí vedoucí. Plánovali jsme ho v podstatě dva roky, protože ten minulý zasáhl covid a řekli jsme si, že některé věci prostě nejdou provést v onlinu s kvalitou, jakou by si zasloužily. S pokorou jsme kurz odvolali a s neutuchající vervou jsme plánovali další ročník.

Opět jsme urazili další kus cesty a nalezli vícero inovací. Jednou ze zásadních bylo prodloužení kurzu o jeden den. Prvotní obavy ze zvýšení ceny a z toho, že neseženeme účastníky vlivem toho, že jde o jeden všední den navíc, se ukázaly jako překonatelné. Máme čerstvých 25 absolventů, u kterých hodnotíme jejich soudržnost jako mnohem pevnější, než na minulých ročnících.

Prodloužení o jeden den mělo však výsledný dopad nejen co do vzájemné důvěry a vztahů mezi účastníky a lektory. Bylo mnohem více prostoru pro řešení individuálních otázek jednotlivců, bylo více možností sdílet inspiraci a příklady dobré i špatné praxe. Jako velice dobrou inovaci jsme hodnotili zařazení bloku jen pro výměnu tradic žitých v jednotlivých oddílech. Té se zúčastnili v hybridním režimu i zájemci z řad Poutníků, kteří zároveň představili i nějaké tradice, kterých si oni váží. Během tohoto bloku mohli účastníci zažít předávání Březových lístků (Šákul, Pajdák, Viki). A všem to moc slušelo.

Na místě jsme museli řešit covid, což byla výzva. Několik lidí zůstalo doma, kvůli pozitivním testům. Jednoho účastníka jsme museli otočit na podpatku a jel tři hodiny zpět domů, protože mu pípla sms o rizikovém kontaktu. Dva chudáci museli odtrpět dva dny v respirátorech s jezením a spaním mimo ostatní, než jim přišel negativní výsledek z PCR. Zvládli jsme však i toto s pojištěním si situací ještě antigenními testy před vstupem do objektu.

Novým principem bylo Setkání s Hrdinou, kde si řada lidí pobrečela a řada našla sama v sobě hrdinu všedního dne – toho, kdo se zadarmo stará o děti, toho, kdo tvoří svět o kapku lepším. Pak následoval hiphop koncert uvozující párty večer, kde pak Balda zahrál na kytárku – tentokrát si vybral tu červenou. Prý posunul hranici trapnosti ještě dál. A my s ním souhlasíme. Skóre si pak vylepšil písní Vše a mnohem víc, na kterou se v přítmí rozsvítilo mnoho telefonů s baterkou. Příště to snad budou zapalovače! ♥

Pajdák nezapomněl na svůj cvičební sokolský úbor, Viky navnadila účastníky na PUKání tak, že ruší své plánované plesy, Anička si nasadila na hlavu půlku kuřete, aby zaujala účastníky pro blok hospodaření a Mája při rozcvičce předcvičovala na píseň Rasputin a Opičák měl s sebou přichystanou ještě teplou publikaci z tiskárny. Ostatně pojízdný bibliobus Zapalovač neustále doplňuje nové tituly.

Novinkou byla ještě hra po městě, která slavila úspěch. Kdo nestihl, pak doporučuji projít se Hostivaří na námi vytvořené hře Čaroděj dobroděj. Princip byl podobný.

Na kurzu se nám podařilo protnout generace. Nejmladšímu účastníkovi bylo 14 let a nejstarším 45. A jak to fungovalo! Dočtete se snad v nejnovější Arše. Uvidíme, zda se tam článek dostane.

Poznali jsme několik dalších hlavních spolků včetně Svazu skautů a skautek, svědků jehovových a brontíků.

Účastníci odjíždějí namotivovaní s cílem dělat ve svých oddílech velké věci. Tento cíl byl naplněn. Uvidíme za půl roku, za rok.

Děkujeme Šákulovi ze skautského střediska Vrané nad Vltavou Vltava, Aničce ze Stopy Klánovice, Viki z plzeňského 42. skautského oddílu Fénix, Fčele z cykloturistického oddílu UFO + z Poutníků a Pajdákovi s Opičákem z Poutníků za realizaci. Stejně tak Blátě a Brňákovi za přípravy, ačkoli nakonec jet nemohli.


1 komentář

Opičák: Ohlédnutí se za etapou hlavasování oddílu - ODDÍL POUTNÍCI · 19. 8. 2022 v 7:03

[…] Uspořádali jsme kurz Zapalovač 2022 […]

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *