Než se vrhneme ošetřovat krvácejícího pacienta, vzpomeneme na vlastní bezpečnost a snažíme se zabránit styku s cizí krví.

 

  • Víš, proč se na prvním místě musíš bránit kontaktu s cizí krví a popíšeš dva způsoby, jak tomu lze docílit.

 Při kontaktu s cizí krví se může přenést do tvého těla infekce (například nevyléčitelná žloutenka – je více typů, na všechny nejsi očkovaný!) či virové onemocnění (kupříkladu HIV). Stačí, když budeš mít nepatrnou ranku na místě, kde se dotýkáš cizí krve, a hrozba se stává reálnou. Počítají se i takové malé ranky jako záděrky u nehtů.

 

Vždy je dobré s sebou nosit lékařské rukaviceTy si nasaď, i když se děje cokoli. Tvůj život je přednější! Navíc navozuješ okolí pocit důvěry. „On má rukavice, je doktor a ví, co dělá. Nebudeme mu do toho kecat a radit hlouposti.“

Pokud rukavice nemáš s sebou (anebo je máš někde zahrabané), v rámci možností můžeš instruovat krvácejícího, aby si pomohl sám. „Prosím vás, pane, nechci na vás sahat, nemám rukavice. Tlačte prsty na vaší druhé ruce do rány, odkud stříká krev tak silně, abyste zastavil krvácení. Já mezitím zavolám záchranku a pokusím se své rukavice najít. Mám je vespod batohu. Pokud je nenajdu, mám tu igelitovou tašku. Bude to vypadat zvláštně, ale skutečně to funguje. Není se čeho bát, vím co dělat. Pokuste se, prosím, být v klidu.“

 

  • Vysvětlíš rozdíl mezi masivním krvácením a méně důležitým (drobným) krvácením.

 Masivní krvácení je takové, kdy z těla krvácejícího uniká velké množství krve. Je to vždy na tvém úsudku o situaci. Při velké ztrátě krve je pacient bledý, přichází únava, může mu být špatně, může zvracet. V poslední fázi se odkrvuje mozek a zhoršuje se vědomí.

 

obrazek obrazek

Při menším krvácení se jedná o malé sečné rány, odřeniny, škrábance. Buď se rány samy zahojí, nebo je třeba šití u doktora. Rozhodně ale nejsou pro první pomoc oproti masivnímu krvácení či životním funkcím nadřazené! U sečných ran lze k zastavení krvácení využít speciálních proužkových „náplastí“.

  

Menší krvácení (odřeniny, krev neteče prou-dem) – řešíme životní funkce

Menší krvácení (odřeniny, krev neteče proudem) – řešíme životní funkce

Pozor, ošetřující nemá rukavice!

Pozor, ošetřující nemá rukavice!

  •  Dokážeš uvést důvod, proč nejprve budeš při první pomoci řešit masivní krvácení a až poté případnou resuscitaci.

 Při masivním krvácení dospělý člověk vykrvácí (a tedy zemře) do 5 minut. Pokud bys ho oživil, nestihneš zastavit krvácení. Navíc když budeš provádět resuscitaci, zvýšíš tlak krve, nastartuješ krevní oběh, ale krev ti bude vytékat otvorem, který jsi nezafixoval.

 

  • Názorně předvedeš, jak zastavíš tepenné masivní krvácení pomocí přiložení prstů a slovně popíšeš, co budeš dělat do příjezdu záchranky.

 

  1. Rozhlédneš se, zda ti hrozí nebezpečí (co když se poranil o nějaký drát, který není dobře vidět, a mohl bys do něj též vrazit?)
  2. Instruuješ krvácejícího, aby svůj ukazováček a prostředníček (případně více prstů, pokud je rána větší) přiložil do místa poranění a stlačil natolik, aby krev přestala stříkat a téct ven z těla.
  3. Mezitím si nasazuješ lékařské rukavice na obě ruce.
  4. Voláš záchranku, kterou si dáš na reproduktor, abys měl volné ruce.
  5. Je-li to pro krvácejícího příjemnější (anebo se mu nedaří stlačovat ránu dobře), přebíráš si ránu ty a přes rukavice ji stlačuješ.
  6. Čekáš do příjezdu záchranky, klidníš pacienta, kontroluješ jeho stav. Při zhoršení stavu opět voláš záchranku a popíšeš jim situaci.
  7. Při příjezdu záchranky držíš stlačené prsty do doby, než si záchranáři přeberou pacienta. 
obrazek

POZOR!!! Nemá rukavice!

POZOR!!! Nemá rukavice!

obrazek
  • Dokážeš vysvětlit k čemu je tlakový obvaz, řekneš, v jaké situaci ho využiješ a u zkoušky ho uvážeš na někom jiném.

 Tlakový obvaz nahrazuje stlačení prstů. Máš nad ním ale menší kontrolu. Může se stát, že proteče. Pokud proteče i druhá vrstva, použij škrtidlo, které utáhneš nad ránou blíže k srdci. Škrtidlo pak nikdy nesundávej, dostaly by se do těla smrtící nečistoty! Škrtidlo nikdy nepřikládej těsně nad loket či koleno. Hrozí poškození nervů.

 

Některé obvazy mají tlakovou vrstvu přímo v sobě, ale lze využít dvou obvazů, a to tak, že jeden smotaný přiložíš do místa rány a druhým ho spolu s končetinou (tělem) obvážeš. Obvaz utahuj tak pevně, aby tlakový obvaz neprotékal, ale abys úplně nezastavil průtok krve.

obrazek obrazek

 

Tlakový obvaz využívej v případě, kdy potřebuješ pacienta opustit. Například pokud je raněných více, a ty se přesunuješ k dalším raněným. Taktéž ho využij, pokud je třeba resuscitace pacienta.

 

MÝTUS: Tepenné krvácení je nutné zaškrtit, nejlépe z obou stran. Po půl hodině škrtidlo na chvíli sundáme, a pak opět zaškrtíme. Jinak bychom mu tu ruku umrtvili napořád.
Škrtidlo použijeme až v nejkrajnější nouzi. Při stlačení místa poranění může krev proudit tělem dále. U škrtidla je hrozba nenávratného poškození končetiny. Když už jsme nuceni škrtidlo použít, nikdy jej nesundáváme. Do těla by se dostaly smrtící škodlivé látky a pacient by pravděpodobně zemřel.

  tlakovy-obvaz-3-nahledFoto: standa.vojta.sweb.cz


  • Víš, co dělat v případě tepenného krvácení z krční tepny.

 Postupuj úplně stejně jako u kteréhokoli jiného tepenného krvácení. Nepoužívej však tlakový obvaz, jinak postiženého uškrtíš. Též nepoužívej škrtidlo.

 

  • Dokážeš popsat, jak se zachovat v případě, že má pacient v ráně zabodnuté cizí těleso.

 Těleso necháme, jak je. Hrozí zvětšení rány. Prsty stlačujeme vedle tělesa. Také tak vážeme tlakový obvaz. Vždy se snažíme zabránit pohybu předmětu, tak aby nedocházelo k dalšímu poškození tkáně. Pokud se předmět dostane z rány (sám pacient, nebo neopatrnou manipulací), nikdy ho nevracíme zpět.

 

  • Víš jak ošetřit drobná (žilní) krvácení.

 Povětšinou stačí náplast, sterilní čtverec, či nic. Důležité je ránu vydesinfikovat. K tomu pomůže Betodine, Septonex či nějaký tvrdý alkohol (Alpa, slivovice apod.)

 

  • Víš co dělat při krvácení z nosu.

Nasaď si si lékařské rukavice, aby nedošlo ke kontaktu s cizí krví. Stiskni nos v místě krvácení (z vnější strany). Krev se zastavuje, pokud není v pohybu. Je-li to možné, nech téct na krk pacienta studenou vodu. Ta může dopomoct k stažení cév. Také je možné do nosu zastrčit kus smotaného toaletního papíru či kus vaty. Po chvíli pomalu mírni stisk nosu. Upozorni pacienta, aby si nestrhával zaschlou krev a neobnovil tím krvácení.

 

Nepřestane-li krvácení z nosu do 20 minut, vyhledej lékařskou pomoc. 

krvaceni-z-nosu-nahledZdroj obrázku: benesov.rytmus.org

 

MÝTUS: Je nutné zaklonit hlavu.
Nebylo prokázáno, že by záklon hlavy jakkoli pomáhal. Akorát se tím mění směr proudění krve. Tu pacient zbytečně polyká a krev putuje do žaludku. Ten ji neumí strávit. Krev se tam postupně sráží, a když je jí moc, je vyzvracena. V horším případě pacient krev vdechuje a výsledkem je vykašlávání krve, případně i dušení.

 


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *